Lokalhistorie i glimt - Teaterhotellet
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lokalhistorie: “Æ Stadt Teater”

I dette kapitel ser Niels Christian Nielsen nærmere på ejendommen Vestergade 11 i Aabenraa, der husede hotel

Af Niels Christian Nielsen

Ejendommen Vestergade 11, som denne artikel skal handle om, stammer formentlig fra engang i 1700-tallet. Jeg vil starte min fortælling fra 1860, dengang etablerede skibstømrer Friederich Christensen et gæstgiveri i ejendommen, som kom til at hedde ”Salon de Thalia”, der rummede en flittig benyttet dansesal.

Men ved krigens udbrud i 1864 blev hotellet beslaglagt af det danske militær, og skulle bruges som lazaret. Værtsparret blev beordret til at forlade ejendommen, og dansesalen blev så indrettet til indkvartering af sårede soldater.

Efter at danskerne havde tabt slaget ved Dybbøl, blev det så Prøjserne, der overtog lazarettet i den store dansesal med plads til omkring 200 syge og sårede.

Nogle år senere, i 1897, blev salen forsynet med en scene, som blev benyttet til teateropførelser og varieté, og stedet kom så til at hedde ”Hotel Stadttheater”. 1904 købte den daværende hotelvært Johannes Krause naboejendommen og indrettede en butik kaldet ”Kaisers kaffeegeschäft”.

1920 solgte Krause hotellet til korngrosserer Matthias Nielsen, der dog solgte igen allerede i 1921 til direktør Carl Bendix fra København, nok mest som et ”spekulationskøb”, som det ofte var almindeligt lige efter genforeningen.

”Bürgerverein Apenrade”, der blev oprettet i 1921, købte derpå ejendommen af Carl Bendix. Der blev ansat en forpagter af hotellet - Ernst Wismar. Han introducerede som noget nyt i byen, de ”levende billeder” til Aabenraa, idet der jævnligt blev vist stumfilm i teatersalen med stor succes.

1927 afløstes Wismar af ægteparret Bünsen, så så drev hotellet frem til 1935. Derpå hed værten på ”æ Stadt”, som hotellet blev kaldt i folkemunde, Hans og Nanny Borchers. De drev hotellet med stor succes, og hotellet var velbesøgt.

Men efter ti år som populært værtspar var det slut. Ved den tyske kapitulation i 1945, blev ejendommen beslaglagt og fik påmalet navnet ”Hotel Monty” efter den engelske general Montgomery. Men efter fire år blev det tidligere så populære værtspar Borchers efter opfordring igen værter på hotellet.

Hotellets navn blev nu ændret til ”Theaterhotellet”. Men tidligere tiders succes var svær at genskabe efter fire års fravær, og 1954 opgav Borchers driften af hotellet. Den nye vært på hotellet blev Otto Larsen, som nok stadig huskes af mange Aabenraaere. Otto Larsen fik liv igen i det gamle hotel. Og gennem tresserne var hotellet stedet, hvor byens unge kunne komme til pigtrådsbal.

En overgang i sidst 1960érne til starten af 1970érne var der biograf på stedet. Her indførte man, at biografgængerne måtte have sodavand og popcorn med ind i biografsalen. Da var det ikke længere Otto Larsen, der var forpagter, men derimod biografdirektør Nyborg fra Odense. 1984 blev lokaliteterne, efter ombygning, taget i anvendelse som tysk fritids – og ungdomsklub. Og en æra som Hotel og teater var dermed slut.

Medlemmer af Facebookgruppen Aabenraa i gamle dage, supplerer med disse kommentarer:

Heidi Pawlowski Nielsen husker: “En hyggelig bygning med et omskifteligt liv. Har selv gået til dans i 60'erne hos Lorenzen. Her spillede en mand klaver, og jeg husker, at han styrkede sig indimellem med en lille een. Det var sikkert en prøvelse at skulle spille det samme om og om igen”.

Per M. Rasmussen supplerer: “Jeg husker også Lorenzens Danseskole og klaverbokseren. Der var en bestemt melodi, jeg stadig kan erindre, der blev spillet om og om igen. Der gik mange år, før jeg hørte den igen, efter jeg holdt op. Den dukkede op i Matador på Frk. Violets Danseskole, og det var som man lige blev katapulteret tilbage til Teater Hotellet i 1960`erne”.

Publiceret: 18. April 2017 07:00
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aabenraa

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere