Lokalhistorie i glimt: Sommerlyst
Mange har gode sommerminder forbundet med Sommerlyst. Arkivfoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Foto og video: Lokalhistorie i glimt: Sommerlyst

Dette sidste kapitel i Lokalavisens serie Lokalhistorie i glimt handler om Sommerlyst

Af Niels Christian Nielsen

Når tankerne går tilbage til ungdommens år, mon så ikke navnet Sommerlyst dukker op blandt minderne? Stedet, hvor man fandt sit livs udkårne eller sommerflirt? Minderne er sikkert mange, og minderne er jo det eneste, der er tilbage fra det gamle dansested Sommerlyst, som var beliggende på Lindsnakke.

”Traktørstedet”, som det hed dengang i 1800-tallet, blev bygget med den smukkeste udsigt over fjorden og havnen i Aabenraa. Det er nok startet i det små med et langsomt voksende antal kaffegæster søndag eftermiddag.

Omkring 1896 blev der tilbygget en veranda, og stedet fik da det tyske navn ”Sommerlust”. Stedet blev et populært sted at besøge, og 1899 blev der opført en udendørs musiktribune bagerst i haven. Det blev tradition for byens mange foreninger at holde ”Jahresversammelung” oppe på Sommerlust, og under 1.verdenskrig troppede soldaterne, der var tjenestegørende i Aabenraa, op for at more sig et par timer. De var blevet klar over, at der fandtes ”Piche å æ Sommerlust”.

Da Sommerlyst, som det kom til at hedde efter 1920, blev sat til salg, blev den nye ejer Fritz Stöbener. Han havde været tjenestegørende på flyverskolen, der lå ved Sydhavn fra 1915 til 1918. Mange husker sikkert Fritz Stöbener fra bybilledet - jævnligt løbende rundt i byens gader samt badende i fjorden hver dag året rundt. Han døde som 87-årig i 1976. Mange husker måske denne replik udtalt af Fritz Stöbener: ”Vil de komme ut a mit lokal, først køre de cikel rundt i lokalen, og så bisser de i mine balmer, ut! Helt ut på gaden” – han ville have orden og fordragelighed i dansesalen.

Sommerlyst har haft skiftende ejere gennem årene, og der blev bygget om og renoveret med nyt dansegulv og scene til musikken, samt etableret en ny flot bar. Årsagen var blandt andet, at der var kommet konkurrence fra det nye Havbunden i kælderen på Grand Hotellet, samt fra danserestaurant Paradiso inde på Søndertorv.

Mange gode og velspillende orkestre har gennem årene optrådt på Sommerlyst blandt andet til de populære aftener for ”de unge på fyrre”. I 1976 sluttede den musikalske æra med levende musik på Sommerlyst.

1977 omdannede 24-årige Bjarne Kock stedet til diskotek. Det kom så til at hedde Columbus og trak et helt nyt publikum til stedet, om det nu var den populære ”pladespillermusik” – eller den topløse servering i baren, der trak folk til stedet, må stå i det uvisse, men efter syv års forløb blev stedet atter solgt videre til Finn Andersen, der ombyggede og gennemrenoverede dansestedet samt ændrede navnet til ”Black and White”

Men allerede 29. november det samme år udbrændte ejendommen helt ned til grunden, og blev aldrig genopbygget.

I dag er stedet bebygget med flotte andelsboliger, men navnet består stadigvæk, idet boligforeningen netop har valgt at hedde ”Sommerlyst”

Fra Facebook-gruppen Aabenraa i gamle dage, er der følgende indspark til Sommerlyst: Joachim Dzubiel fortæller: “Ja det gode gamle Sommerlyst. Min svigermor Asta var ansat der i mange år som kassedame, og jeg husker Verner og Flemming som dørvagt og i garderobe”.

Karl-Heinz Hansen husker: “Ak ja, vore minder gik desværre op i røg, men vi had nå manne go time her da. Og mon ikke Jørgensgaard skov havde samme funktion som æ Liebesalle? Det kom de jo naue Affenraaer ud af”.

Inger Hammer: “Jeg husker med glæde spejdernes Sankt Hansbål ved Knappstien. Når vi sang dette vers i midsommervisen: 'da går ungdom til dans. på dit bud Sankte Hans', så vi nogle stykker der kikkede på hinanden. Hjem og skifte spejderuniformen ud med balkjolen, og så var det bare med at komme på Sommerlyst. Det var indbegrebet af sommer og glade ungdomsdage”.

Ove Biel: “Min svigerfar spilede der, Kapelmester Jørgen Detlefsen og hans Datter, min senere Hustru, fortalte man ku vinde smørrebrød for sin dans”.

Publiceret: 27. Juni 2017 07:00
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aabenraa

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Aabenraa
Seneste
Lokalavisen Aabenraa
Mest læste
Lokalavisen Aabenraa
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt