Sådan så kunstværket i Felsted ud indtil hærværksmænd ødelagde det.
Sådan så kunstværket i Felsted ud indtil hærværksmænd ødelagde det.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Felstedborgere vil have børnene tilbage

En gruppe borgere i Felsted arbejder for at byen kan få et nyt kunstværk af H.P. Sørensen. Denne gang i bronze

For år tilbage kunne borgerne i den lille by Felsted glæde sig over et kunstværk af den lokale kunstner H.P. Sørensen. Værket forestillede to børn, der sad med deres ben i et vandkar. Kunstværket var placeret på torvepladsen i Felsted bymidte.

Kunstværket var fremstillet i keramik, og det fik desværre ikke noget langt liv. Hærværksmænd smadrede værket, og en fortvivlet kunstner kunne kun se til da resterne blev fjernet.

Der har siden ødelæggelsen været et klart ønske i lokalbefolkningen, at kunstværket blev genskabt. Denne gang ikke i keramik, men i bronze. Det er heldigvis muligt fordi kunstnerens datter, Ingrid Nørholm, stadig er i besiddelse af en kopi af børnefigurene. Og dem stiller hun gerne til rådighed til en støbeform.

Ny støtteforening

Nu har en gruppe borgere taget initiativ til en støtteforening, der har som formål at genskabe kunstværket, Og der er blevet afholdt stiftende generalforsamling. På mødet blev de fremlagte vedtægter godkendt af alle fremmødte, og dermed var ”Støtteforeningen – H.P. Sørensen`s kunstværk” oprettet. Der blev valgt en bestyrelse på fem personer bestående af: Jørgen Peter Larsen, Lillian Christensen, Jens Zachariassen, Heinrich Johanning, Andreas Asmussen (formand), og Thorkild Nielsen som suppleant.

H.P. Sørensen var under besættelsen ansat som gendarm ved Grænsegendarmeriet, og boede med sin familie i Brunsnæs.

Den 19. og 20. september 1944 blev politiet og gendarmerne afvæbnet og arresteret. H.P. Sørensen blev sammen med 280 andre gendarmer arresteret og ført som fange til Frøslevlejren. Den 5. oktober 1944 blev han sammen med 140 gendarmer og 60 civile fanger ført til Padborg station og derfra sendt videre med tog til koncentrationslejren Neuengamme ved Hamborg.

I de første år efter hjemkomsten fra koncentrationslejren Neuengamme, tegnede han omkring tyve billeder, der skildre dagligdagen som fange i lejren. Disse tegninger med beskrivelse af situationen, er udstillet i koncentration-lejrens museum. Desuden har museet udgivet en pjece over ovennævnte. Billederne er ligeledes udstillet på Frøslevlejrens museum.

Som pensionist flyttede familien til Felsted, hvor han fortsatte sine kunstneriske evner med at male og udføre keramiske figurer og relieffer.

Publiceret: 19. April 2017 08:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aabenraa

Fik du læst
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt